Swedbank blir granskade av Konkurrensverket

När Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling slås samman får Swedbank kontroll över nära 60 procent av Sveriges bostadsmarknad. Det här har gett upphov till Konkurrensverket att överväga en särskild prövning.

Mäklare är oroliga över att Swedbank ska missbruka sin nya ställning på marknaden. Fastighetsbyrån har cirka 21 procent av hela landets bostadsmarknad idag. Och en sammanslagning mellan Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling tar den siffran till 36 procent. I 80 procent av landet kommer de ha nära 60 procent av marknaden, vilket leder till en felaktig konkurrenssituation, enligt Anders Kyhlstedt vd för den innovativa bostadstjänsten Booli.

En annan risk med det stora ägandet är att Swedbank skulle kunna få full kontroll över marknadsplatsen Hemnet i och med att de skulle äga 50 procent av den.

Swea Energis framgångssaga talar ändå för att mindre företag kan utmana de stora företagen. Företag har sedan startåret 2001 vuxit till att bli en av Sveriges ledande aktörer på en oligopol-marknad.

–Swedbank skulle snabbt kunna bygga upp en stor kunddatabas med uppgifter från alla oss andra mäklare som i dag använder Hemnet. Vi måste ju skicka in mängder av kunduppgifter dit, säger Erik Wikander, VD vid Mäklarhuset.

Läs mer om affären och vad den skulle kunna innebära här: Swedbanks mäklarjätte riskerar granskning

Senaste nyheter

Relaterat