Nu ökar byggandet i Sverige

Att det råder bostadsbrist i Sveriges större städer är inte direkt något överraskande. Bostadssituationen blir bara sämre för varje dag som går. Och det byggs inte i närheten av tillräckligt många nya bostäder för att det ska finnas något hopp om att lösa problemet. Åtminstone inte inom den närmaste framtiden.

Den 20:e februari diskuterades frågan på SVT Debatt (se debatten här: Debatt 20/2: Bostadsbrist), och som förväntat verkar det inte finnas någon villig att ta på sig ansvar för hur det ser ut idag. Alla är medvetna om problemet och vill lösa det, men det verkar inte som om någon vet hur. Aktörer vill bygga billiga hyreslägenheter, men kan inte på grund av på kommuner och regelverk; sittande partier skyller på tidigare regeringars beslut och utmanarpartier skyller på att sittande regering inte tar ansvar.

Bostadsbristen har diskuterats och debatterats flitigt under året, och det kommer garanterat bli en het valfråga senare under 2014. Men nyligen rapporterade affärsvärlden att bostadsbyggandet faktiskt har sett en ökning på senaste tiden. Tydligen så påbörjades bygget av 31 000 lägenheter under 2013, vilket innebär en ökning på 46 procent jämfört med året före.

Källa: Så mycket ökar lägenhetsbyggandet

Dessutom förväntas bygginvesteringarna i nya bostäder öka med fem procent under 2014. Då utslaget över landet på så vis att en ökning 15 procent kommer ske i Örebro Län samt 12 procent i både Västerbotten och Norrbotten. 

Källa: Fler bostäder driver på byggbransch

Det här är ju helt klart en positiv utveckling, men vi är ännu långt ifrån att närma oss en lösning på bostadsbristen. Men det finns ingen bättre tid att resa frågan än nu. Med tanke på att det är valår så gäller det att hålla sig uppdaterad om vad de olika partierna planerar att göra för att lösa bostadskrisen inom de närmaste fyra åren, sen se till att de faktiskt kan genomföra dessa löften. Foto: WMP Balkong

Senaste nyheter

Relaterat