Amerikanskt företagsklimat hotat av ny dom

USA:s sittande president Barack Obama har under sin tid vid makten hunnit genomföra stora förändringar inom den amerikanska välfärden, inte minst inom sjukvården. Ett av de mest kontroversiella besluten fattades 2010 då det blev obligatoriskt för företag som förser sina anställda med sjukvårdsförsäkring att inom den täcka en del av de anställdas kostnader för preventivmedel. Beslutet, på engelska kallat ”the birth control mandate”, skapade stort rabalder i det idag fortfarande mycket konservativt lagda landet. Religiösa grupper likställer preventivmedel med abort och motsätter sig att tvingas sponsra dessa kostnader hos sina anställda. 

Ett åttiotal företag och organisationer, bland dem hobby- och pysselbutiken Hobby Lobby, har stämt den amerikanska staten i frågan, berättar The Verge. Den 30 juni i år dömde den amerikanska högsta domstolen till Hobby Lobbys fördel, vilket innebär att familjeägda och privatägda, små företag inte längre måste betala för sina anställdas preventivmedel. För amerikanska medborgare, som till hög grad är beroende av den sjukvårdsförsäkring de får genom sitt arbete, är detta ett stort bakslag.

Högsta domstolen anser att friheten att utöva sin religion och de principer som följer med den är en rättighet som ska skyddas även hos företag, men är noga med att påpeka att beslutet inte påverkar alla medicinska procedurer som kan anses tveksamma ur religiös synpunkt. Vaccinationer och blodtransfusioner ska fortfarande täckas av företagens ansvar.

Vita huset kritiserar högsta domstolens beslut och menar att detta är något som kommer att riskera kvinnors hälsa bland de som är anställda av berörda företag. De kommer att arbeta med kongressen för att säkerställa att kvinnor som påverkas av beslutet fortfarande får samma livsviktiga sjukvårdstjänster som alla andra amerikanska medborgare. Kvinnor som är på väg in i graviditeten eller är gravida rekommenderas även att äta folsyra vilket i dagsläget inte är statligt subventionerat eller täcks av den anställdas försäkring. I Sverige uppmanas man också att inta detta kosttillskott som bidrar positivt till fostrets utveckling, men det är fortfarande ett fritt val. Top Formula i Sverige skriver att "Utöver medverkan i fosterutvecklingen och stimulering av mjölkbildningen är folsyra även inblandad i många andra kemiska processer i cellerna, bland annat i syntesen av DNA och RNA.". Det är olyckligt när religion sätter stopp för medicinsk utveckling.

Senaste nyheter

Relaterat